Terapiile oferite de ONG-uri copiilor cu autism, decontate de CNAS

Terapiile oferite de ONG-uri copiilor cu autism, decontate de CNAS
Publicat: 11/06/2013, 19:58
Actualizat: 29/07/2014, 17:37

Terapiile oferite de organizațiile non-guvernamentale (ONG) copiilor diagnosticați cu autism vor fi decontate de Casa națională de Asigurări de Sănătate, după ce s-a adoptat în plen completarea și modificarea Legii nr.151/2010. Odată cu această schimbare a legislației deja în vigoare, a fost cuprinsă și prevederea referitoare la decontarea de către Casa de Asigurări de Sănătate a serviciilor de specialitate acordate copiilor autiști de către organizațiile neguvernamentale.

„Astăzi Camera Deputaților, în calitate de Cameră decizională, prin adoptarea completărilor și modificărilor Legii nr. 151/2010 a realizat pentru pacienți ceea ce trebuia făcut mai demult. O noutate ar fi decontarea de către Casa de Asigurări de Sănătate a serviciilor de specialitate acordate copiilor autiști de către organizațiile neguvernamentale. O altă prevedere este aceea că Ministerul Educației, Ministerul Sănătății, Ministerul Muncii și ONG-urile să stabilească o procedură prin care copiii cu autism să poată fi integrați în școli normale. Urmează ca pe baza legii să fie stabilite și normele de aplicare. Prin legea de față a fost creat practic cadrul referitor la condițiile de învățământ ale pacienților cu autism, partea de protecție a pacientului și aparținătorului și partea de terapie, nu doar cea medicamentoasă, ci și cea de psihoterapie”, a declarat secretarul Comisiei pentru Sănătate și Familie din Camera Deputaților Florin Buicu.

Deputatul precizează că deși la această dată autismul este considerat o afcțiune „pe întreaga viață și nu poate fi vindecat”, nu înseamnă că nu se poate face nimic pentru persoanele cu autism și că acestea ar fi irecuperabile.

„Diagnosticarea și intervenția timpurie, urmate de tratament specific și individualizat pot face ca persoanele cu autism să progreseze, să atingă maximul potențialului lor și să trăiască o viață demnă și mulțumitoare”, a spus acesta.

Deputatul Florin Buicu susține că a avea un copil autist înseamnă că în permanență cineva trebuie să fie în preajma lui, că sunt părinți care renunță la serviciu pentru a se ocupa de nevoile acestora și că în prezent toate costurile pentru terapie sunt suportate de către părinții pacientului.

„Părinții pot fi terapeuți, dacă au timp și înclinație. Poate fi o metodă de a economisi banii, și în mod sigur oferă o cunoașterea mai bună a propriului copil și a progreselor sale. Dar acest lucru înseamnă și diminuarea veniturilor considerabile. În prezent, serviciile de recuperare și reabilitare constând în psihiatrie pediatrică, logopedie, kinetoterapie, terapie comportamentală, psihopedagogie sunt susținute financiar de părinții copiilor în cadrul centrelor specializate. Aceștia nu primesc decât suma de 500 de lei lunar ca și însoțitor, atâta vreme cât costurile pentru serviciile enumerate mai sus se ridică lunar la aproximativ 1.500 de euro”, a mai subliniat Buicu.

Legea nr. 151/2010 modificată marți se referă la serviciile specializate integrate de sănătate, educație și sociale adresate persoanelor cu tulburări din spectrul autist și cu tulburări de sănătate mintală asociate.

Statisticile de specialitate arată că în România 30.000 de persoane au fost diagnosticate cu o Tulburare din Spectrul Autismului (TSA).

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
FOTO. A cumpărat o dubă și a transformat-o într-o locuință de lux cu 140.000 $....
Babs, apariție răvășitoare pe un iaht din Dubai. Fosta iubită a lui Dorian Popa i-a...
Halep și-a luat casă la Dubai de peste un milion de euro! Iubitul de 57...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Cel mai mare atac ucrainean de la începutul războiului. Peste 100 de drone au lovit...
Ce scrie, de fapt, pe cel mai scump șervețel din lume. S-a vândut cu peste...
CHINURILE prin care a trecut vedeta pentru a avea copii. Doctorii nu-i dădeau șanse să...
Alertă de vreme rea. Este cod galben de ploi şi grindină în mai multe zone...
"Aș vrea să te strâng în brațe". Ți se rupe sufletul de durere! Mesajul emoționant...
Poveste de dragoste cu final tragic! Tânără în vârstă de 21 de ani, ucisă cu...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Pentagon: Loviturile ucrainene au afectat 14% din capacitatea Rusiei de rafinare a petrolului
CERCETĂTORII cred că au AFLAT care este FORMA UNIVERSULUI!
Aceste mașini sunt confiscate! S-a decis eliminarea acestor abţibilduri de pe vehicule
Nou proiect controversat. Fără pizza pe lângă școli
Ce cadou a putut să îi facă un mire proaspetei sale soții, în noaptea nunții....
Ce poți face dacă ai o soră geamănă? O trimiți la muncă în locul tău!...
Patrick crede că Roberta nu îl place pe Sebastian! Ce spune concurenta despre această situație:...
"Țipete foarte puternice, mobilă răsturnată".Crimă șocantă în Sibiu! O tânără de 21 de ani, ucisă...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
Când a apărut primul dinozaur cu sânge cald?
×